Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, cukru, 3 łyżek mąki i mleka zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, wbić jajka, dodać stopione masło, mleko, a na końcu wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrobić na jednolitą masę a następnie przełożyć na stolnicę, jeśli ciasto będzie lepkie dodawać stopniowo mąkę, żeby ciasto odstawało od ręki. Uformować rulon podzielić na kawałki, rozwałkować każdy kawałek, nałożyć marmoladę, zlepić i odwrócić. Układać na balszce, odstawić na jakiś czas do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułki posmarować jajkiem. Piec w 180C aż będą brązowe. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze