Bułeczki drożdżowe

4.48 (145 ocen)

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Można nadziać je prażonymi jabłkami, masłem czekoladowym, budyniem, twarożkiem lub marmoladą.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    3 - 4 jajka
    3 szklanki mleka (podgrzanego)
    3/4 kostki masła
    10 gad drożdży + cukier ok. 3-4 łyżeczki+ 3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru, 3 łyżek mąki i mleka zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, wbić jajka, dodać stopione masło, mleko, a na końcu wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrobić na jednolitą masę a następnie przełożyć na stolnicę, jeśli ciasto będzie lepkie dodawać stopniowo mąkę, żeby ciasto odstawało od ręki. Uformować rulon podzielić na kawałki, rozwałkować każdy kawałek, nałożyć marmoladę, zlepić i odwrócić. Układać na balszce, odstawić na jakiś czas do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułki posmarować jajkiem. Piec w 180C aż będą brązowe. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować