Krem budyniowo- śmietanowy

4.43 (205 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Przepis mam prosto z Włoch. Krem jest aksamitny i delikatny. Możemy regulować jego gęstość a cały sekret tkwi w śmietanie.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 500 ml mleka
    2 żółtka
    3/4 szkl cukru
    2 cukry waniliowe lub ekstrakt
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    250 g śmietany 30 %
Wystaw ocenę:

4.43 (205 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Krem budyniowo- śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklankę mleka mieszamy z obiema mąkami i żółtkami. Resztę gotujemy z cukrami. Na wrzące mleko wlewamy mieszankę. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Ciągle mieszamy, aby się nie przypalił. Gotowy zostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Jeśli jest wątpliwej jakości lepiej ubić inną bo inaczej krem się zważy. Zimny budyń ucieramy aby był puszysty. Stopniowo dodajemy bitą śmietanę. Krem nadaje się również do babeczek czy tart. Jeżeli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję musimy zwiększyć ilość śmietany. Powyżej 330 g nie próbowałam ale sądzę, że nadmiar spowoduje zważenie kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować