Budyniowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło, cukier puder, cukry waniliowe, jajka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić ¾ ciasta i wylepić nim dno prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 22×32 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Budynie i łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Na gotujące mleko wlać mleko z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu. Ciepły budyń wyłożyć na kruchy spód. Brzoskwinie pokroić w małą kostkę. Pokrojone brzoskwinie wyłożyć na masie budyniowej. Na wierzch ciasta pokruszyć lub zetrzeć na tarce pozostałe ciasto.Ciasto piec 45 minut w temperaturze 160 stopni. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.brzoskwinie, kruche brz
Komentarze