Budyniowe z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Pyszne ciasto ze świeżymi sezonowymi owocami, na kruchym cieście z dodatkiem budyniu.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g masła
    2 jajka
    3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka =250 ml)
    1 szklanka cukru pudru
    2 opakowania cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    1 l mleka
    2 budynie waniliowe
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    10 brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Budyniowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło, cukier puder, cukry waniliowe, jajka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić ¾ ciasta i wylepić nim dno prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 22×32 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Budynie i łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Na gotujące mleko wlać mleko z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu. Ciepły budyń wyłożyć na kruchy spód. Brzoskwinie pokroić w małą kostkę. Pokrojone brzoskwinie wyłożyć na masie budyniowej. Na wierzch ciasta pokruszyć lub zetrzeć na tarce pozostałe ciasto.Ciasto piec 45 minut w temperaturze 160 stopni. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.brzoskwinie, kruche brz
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować