Ciasto serowo-budyniowe z brzoskwiniami

5 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Delikatne, puszyste ciasto z kremem budyniowym, pianką serową i brzoskwiniami, które rozpływa się w ustach. Polecam :)

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 niepełna szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa: 2 op.budyniu waniliowego (po 40g)
    4 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    200g masła
    2 łyżki kakao
    kilka kropel aromatu pomarańczowego

    Masa serowo-śmietankowa: 250g śmietany 30%
    400g serka waniliowego
    pół szklanki cukru
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe

    Dodatkowo: 200g herbatników kakaowych
    80g wiórków kokosowych

Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Ciasto serowo-budyniowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka, zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x40cm). Piec 30-40 minut w 170 st. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwie części.
  • 2. Masa budyniowa: ugotować budyń na mleku dodając cukier. Zimny budyń utrzeć z masłem, dodać aromat. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, wymieszać.
  • 3. Masa serowo-śmietanowa: śmietanę ubić z cukrem. Dodać serek waniliowy. Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, kiedy stężeją, połączyć z masą serową. Brzoskwinie osączyć z zalewy, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • na biszkopcie rozsmaruj krem kakaowy 4. Przełożenie: na blaszkę wyłożyć jeden biszkopt, posmarować kremem kakaowym, położyć drugi biszkopt, docisnąć.
  • połóż biszkopt i krem budyniowy 5. Rozsmarować krem biały i rozłożyć herbatniki.
  • rozłóż herbatniki 6. Następnie rozłożyć pokrojone brzoskwinie i przykryć masą śmietanowo- serową. Gotowe ciasto posypać uprażonymi wiórkami i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Porady

*ciasto świetnie sprawdzi się jako tort, gdy upieczemy je w okrągłej tortownicy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Serek Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować