Ciasto serowo-budyniowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka, zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x40cm). Piec 30-40 minut w 170 st. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwie części.
2.Masa budyniowa: ugotować budyń na mleku dodając cukier. Zimny budyń utrzeć z masłem, dodać aromat. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, wymieszać.
3.Masa serowo-śmietanowa: śmietanę ubić z cukrem. Dodać serek waniliowy. Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, kiedy stężeją, połączyć z masą serową. Brzoskwinie osączyć z zalewy, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
4.Przełożenie: na blaszkę wyłożyć jeden biszkopt, posmarować kremem kakaowym, położyć drugi biszkopt, docisnąć.
5.Rozsmarować krem biały i rozłożyć herbatniki.
6.Następnie rozłożyć pokrojone brzoskwinie i przykryć masą śmietanowo- serową. Gotowe ciasto posypać uprażonymi wiórkami i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Porady
*ciasto świetnie sprawdzi się jako tort, gdy upieczemy je w okrągłej tortownicy
Komentarze