Brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT - Żółtka oddzielić od białek. Białka (z odrobiną soli) ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru i ubijać. Gdy cukier się rozpuści, dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodać przesianą mąkę pszenna wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać 1,5 łyżki kakao. Delikatnie wymieszać. Dno tortownicy (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Przestudzić.
2.Brzoskwinie odsączyć na sitku, odłożyć 2- 3 połówki do dekoracji, resztę pokroić w kostkę (średniej wielkości). Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
3.MASA BRZOSKWINIOWA - śmietanę 30 % ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder. Ciągle ubijając dodawać porcjami ser. Delikatnie wymieszać. Pod koniec cienkim strumieniem wlewać chłodną (ciągle płynną) galaretkę i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i delikatnie łyżką wymieszać całość. Wylać na kakaowy biszkopt (umieszczony w tortownicy), wstawić do lodówki do stężenia.
Udekorować pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i zalać lekko tężejącą drugą galaretką brzoskwiniową (rozpuszczoną w 1,5 szkl. gorącej wody).
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Porady
Do masy brzoskwiniowej - wedle uznania - można dodać więcej lub mniej cukru pudru.
Komentarze