Brzoskwiniowiec bez pieczenia

4.51 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Lekkie ciasto przygotowane na biszkoptach, z waflowymi rurkami, które ciekawie się prezentują w przekroju oraz z delikatną masą na bazie mascarpone.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Na blaszkę 24x36cm

    1 i 1/2 paczki podłużnych biszkoptów
    100g kakaowych herbatników
    1 duża puszka brzoskwiń
    2 opakowania pustych rurek waflowych (ok 600g)
    3 galaretki brzoskwiniowe
    500ml śmietanki 30%
    2 serki mascarpone (500g)
    4 łyżki cukru pudru
    1 śmietan fix
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Brzoskwiniowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę podłużnych biszkoptów po skosie, docinając odpowiednie długości w najmniejsze szczeliny. Smarujemy syropem z brzoskwiń, który jest w puszce. Posypujemy drobno zmielonymi (pokruszonymi) herbatnikami kakaowymi.
    1 galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody.

    Brzoskwinie miksujemy z 1/2 szklanki syropu z puszki i stawiamy na małym ogniu. Zagotowujemy ciągle mieszając, a do gorących dodajemy dwie galaretki brzoskwiniowe. Studzimy i wylewamy na biszkopty.
    Na ciepłej masie układamy również po skosie rurki waflowe.

    Śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem i cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, a na końcu przestudzoną, tężejącą galaretkę. Krem wykładamy na rurki waflowe. Całość posypujemy startą czekoladą i schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować