Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietany 30 %
- 200 ml śmietany 18% (mały kubek)
- 3-4 łyżki cukru pudru
- żelatyna-fix
- 100 ml gorącej wody
- 50 ml zimnej (przegotowanej) wody
- 1 opakowanie borówek amerykańskich
- 1 galaretka jagodowa (lub owoce leśne)
Słodka borówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek. Białka z odrobiną soli ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, a potem po jednym żółtku. Cały czas ubijając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec kakao. Przelać do formy (30x18) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
Wystudzić.
2.Do wysokiej miski wlać 100 ml gorącej wody, 50 ml zimnej przegotowanej i wsypać całe opakowanie żelatyna-fix. Wymieszać krótko robotem, żeby proszek się rozpuścił.
Śmietanę 30% ubić, dodawać po łyżce cukru i śmietany 18 %. Na koniec cały czas ubijając, wlewać cienkim strumieniem płynną żelatynę. Dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Specjalną szpatułką z ząbkami zrobić wzorek na masie. Wstawić do lodówki.
3.Galaretkę rozpuścić w 1 ¾ szkl. gorącej wody. Odstawić do wystudzenia.
Na stężałej masie śmietankowej ułożyć borówki, zalać lekko tężejącą (ciągle płynną) galaretką jagodową. Wstawić do lodówki.
Porady
Jeśli nie mamy szpatułki z ząbkami, można użyć, np. widelca.
Do masy śmietankowej cukru pudru dodajemy według uznania.
Komentarze