Brownie kakaowo - mleczne z kremem czekoladowym i pianką truskawkowo-śmietankową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moje ulubione ciasto brownie w połączeniu z moimi ulubionymi truskawkami i ulubionymi kremami. Ciasto ulubione:)

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Brownie kakaowo - mleczne :
    1 ¾ szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    ¾ szklanki kakao
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka maślanki naturalnej
    0,5 szklanki oleju
    2 duże jajka
    1 szklanka wrzącego mleka

    Krem czekoladowy:
    500ml mleka
    1 budyń czekoladowy bez cukru
    100g gorzkiej czekolady
    125g masła
    3 – 4 łyżki cukru
    Ok. 500g drobnych truskawek do wyłożenia ciasta

    Pianka truskawkowo – śmietankowa:
    330ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru
    1 galaretka truskawkowa
    200g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Brownie kakaowo - mleczne z kremem czekoladowym i pianką truskawkowo-śmietankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brownie kakaowo - mleczne : Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz mleka i krótko zmiksować. Następnie stopniowo wlewać gorące mleko cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka.
  • 2. Krem czekoladowy: Odlać ½ szklanki mleka rozmieszać w nim budyń, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Roztwór wlać do gotującego się mleka, ponowne doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minuty. Zimny budyń utrzeć z masłem i rozpuszczoną czekoladą na puszysty, jednolity krem. Wyłożyć go na ciasto, a na nim ułożyć obok siebie truskawki.
  • 3. Pianka truskawkowo – śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzątku. Truskawki rozgnieść widelcem. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać chłodną galaretkę i truskawki. Krótko zmiksować. Przełożyć na truskawki. Wierzch udekorować kokosem. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować