Lekkie ciasto z kremem budyniowym i śmietankową pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zapraszam na bardzo pyszne, słodkie i lekkie ciasto. Puszysty biszkopt, delikatny krem budyniowo-galaretkowy, delicje, śmietankowa pianka, słodka dekoracja... to wszystko idealnie do siebie pasuje. Ciasto polecam na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Zapraszam kto chętny:)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem budyniowy:
    1 rubinowa galaretka ( ewentualnie malinowa )
    500 ml mleka
    2 łyżki cukru
    1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka )

    Pianka:
    250 ml śmietanki kremówki 30 %
    1 malinowa galaretka
    250 gorącej wody
    ewentualnie cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    30 dag delicji o malinowym smaku
    5 dag białej czekolady
    dowolna cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Lekkie ciasto z kremem budyniowym i śmietankową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
  • 2. Krem budyniowy: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia, następnie letni rozsmarowujemy na biszkopt i odstawiamy do wystudzenia. Na zimny krem rozkładamy delicje.
  • 3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, tak, żeby nie było grudek. Ewentualnie dodajemy cukru pudru do smaku. Piankę wykładamy równomiernie na delicje i wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia ciasta.
  • 4. Podanie: Ciasto kroimy na kawałki, dekorujemy czekoladą startą na tarce i cukrową posypką. Podajemy i życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować