Brownie - najprostszy przepis podstawowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Jest to przepis podstawowy na klasyczne czekoladowe ciasto brownie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200 g masła
    300 g gorzkiej czekolady
    3 jajka
    250 g drobnego cukru
    135 g mąki
    szczypta soli
    opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego i 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie

Brownie - najprostszy przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm. Posmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

    Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać 2 gorzkie czekolady (200 g) połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia.

    W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.

    Dodać mąkę, sól oraz wanilię i grubo posiekane orzechy jeśli ich używamy, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.

    Resztę czekolady (100 g) zetrzeć na tarce lub posiekać w kosteczkę i posypać po wierzchu ciasta.

    Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie. Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.

Porady

Jeśli używamy większej blaszki, ciasto będzie gotowe szybciej, jeśli mniejszej - czas pieczenia należy wydłużyć. W większej formie 20 x 30 cm czas pieczenia to ok. 20 minut. W tortownicy o średnicy 26 cm lub formie 17 x 24 cm - ok. 30 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować