drożdżówka - najprostszy przepis

4.4 (181 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Kiedy dostałam od koleżanki przepis na sypaną drożdżówkę trochę nie dowierzałam, że może się udać. Ale koleżanka powiedziała - Zrób! - więc zrobiłam i od tamtej pory jest to mój ulubiony, najłatwiejszy przepis na ciasto drożdżowe. Ciasto, które zawsze się udaje i smakuje nawet tym, którzy za drożdżówkami nie przepadają.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka rozmącone ze szczyptą soli
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1/3 szklanki oleju
    2 1/2 szklanki mąki (koniecznie przesianej!)

    kruszonka:
    100 g roztopionego i ostudzonego masła
    10 łyżek cukru
    1 szklanka mąki
    (wszystkie składniki mieszam łyżką)
Wystaw ocenę:

4.4 (181 ocen)

Drożdżówka - najprostszy przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wkładam do większej miski w zapisanej wyżej kolejności i (bez mieszania!) odstawiam na 3 godziny (sprawdziłam - latem wystarczą 2). Po tym czasie całość mieszam łyżką i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję ciasto kruszonką i wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam na 170 stopni i piekę około 45 minut.
    Zgodzicie się ze mną, że taka drożdżówka najlepiej smakuje jeszcze ciepła, popijana zimnym mlekiem? Pysznie, prawda?
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować