Ciasto idealne na przystawkę. Podajemy na zimno w towarzystwie sosu czosnkowego. Ciasto zachwyciło mnie także wyglądem - w nim każda kromka wygląda inaczej-ciekawie:).
Składniki:
Foremka keksowa 36x12 cm
Składniki:
• 1 średniej wielkości brokuł,
• ok 80 gram czarnych oliwek,.
• 2 bułki ziarniste,
• 2 ząbki czosnku,
• 150 gram sera feta,
• 5-6 jajek,
• 3 łyżki śmietany,
• 4 łyżki mąki,
• szczypta proszku do pieczenia,
• świeżo mielony kolorowy pieprz, do smaku,
• świeżo mielona sól morska do smaku,
• ok 1 łyżeczki tymianku
Brokułowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł dzielimy na różyczki. Podzielony wrzucamy na gotująca, lekko osoloną wodę i gotujemy 1 minutę. Obgotowany wyjmujemy i studzimy
2.Bułki kroimy w kostkę
3.Ser kroimy w kostkę. Oliwki odsączmy z zalewy.
4.Do miski wybijamy jajka. Lekko je ubijamy. Następnie dodajemy tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku. Mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i mąkę. Ponownie miksujemy.
Komentarze