Brokułowy chlebek

5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto idealne na przystawkę. Podajemy na zimno w towarzystwie sosu czosnkowego. Ciasto zachwyciło mnie także wyglądem - w nim każda kromka wygląda inaczej-ciekawie:).

Składniki:

  • Foremka keksowa 36x12 cm
    Składniki:
    • 1 średniej wielkości brokuł,
    • ok 80 gram czarnych oliwek,.
    • 2 bułki ziarniste,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 150 gram sera feta,
    • 5-6 jajek,
    • 3 łyżki śmietany,
    • 4 łyżki mąki,
    • szczypta proszku do pieczenia,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz, do smaku,
    • świeżo mielona sól morska do smaku,
    • ok 1 łyżeczki tymianku
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Brokułowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane brokuły 1. Brokuł dzielimy na różyczki. Podzielony wrzucamy na gotująca, lekko osoloną wodę i gotujemy 1 minutę. Obgotowany wyjmujemy i studzimy
  • pokrojone bułki 2. Bułki kroimy w kostkę
  • pokrojony ser 3. Ser kroimy w kostkę. Oliwki odsączmy z zalewy.
  • przygotowanie ciasta 4. Do miski wybijamy jajka. Lekko je ubijamy. Następnie dodajemy tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku. Mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i mąkę. Ponownie miksujemy.
  • dodanie przygotowanych składników do ciasta 5. Do gotowego ciasta dodajemy przygotowane składniki: brokuły, ser, oliwki i pieczywo.
  • przed pieczeniem-ciasto w formie 6. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na przygotowaną blaszkę (wyłożona papierem). Pieczmy około 50-60 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować