Bozbasz - rozgrzewający gulasz ormiański

4.5 (146 ocen)

  • 40 min

W starych książkach kucharskich jest mnóstwo przepisów na Bozbasz, gdzie podstawą są ziemniaki, mięso i bakłażany a reszta lekko modyfikuję się wg regionów. Nawet nazwy są takie, ze wskazaniem na dane miejsce: jest Bozbasz Erewański, Sisianski, Eczmiadzyński, Szuszenski.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 2 (porządne!) porcje: 100g ugotowanej wołowiny, 700ml wywaru wołowego, 200g ziemniaków, bakłażan- 100g, 100g papryki, 50g fasolki szparagowej, 1 pomidor średniej wielkości, 1 mała cebula, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 płaska łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu, garść świeżej kolendry, bazylia fioletowa ( może też być suszona), 2 łyżki oleju, szczypta koperku.
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Bozbasz - rozgrzewający gulasz ormiański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wołowinę do miękkości, mięso wyjąc, wywar przecedzić.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, bakłażana, paprykę i ziemniaki pokroić w około 1- 1,5cm kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, wymieszać, smażyć przez 4-5 minut delikatnie mieszając. Dodać bakłażany, wymieszać, smażyć kolejne 3 minuty ( jeśli zaczyna przywierać to należy wlać pół chochelki wywaru). Dodać paprykę, wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut. Następnie dodać fasolkę, wlać wywar, przyprawić i dodać pokrojone w kostkę wołowinę i pomidor. Dodać przecier pomidorowy, kolendrę i bazylię, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż do miękkości ziemniaków. Przed podaniem oprószyć posiekanym koperkiem lub mieszanką zieleniny.
    Do tego Bozbaszu można dodać również cukinię. Polecam tę zupkę wszystkim tym, którzy lubią treściwe i pikantne zupy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować