ROZGRZEWAJĄCY GULASZ GRZYBOWY

0 (0 ocen)

Grzyby już niedługo zaczną się pojawiać, tak samo jak zbliżamy się małymi krokami do jesieni. Grzybów świeżych nie mam, ale mam suszone, które cały swój smak i aromat zatrzymały w małym słoiczku :) Gulasz jest tak samo aromatyczny i smaczny co grzyby :)

Składniki:

  • pieczarki 4 duże szt.
    grzyby suszone 2 garści
    mięso- szynka wieprzowa 0.5 kg.
    sól 1 łyżeczka
    pieprz 1 szczypta
    papryka ostra mielona 1 łyżeczka
    imbir 1/2 łyżeczki
    kminek mielony 1/3 łyżeczki
    zioła prowansalskie 1 łyżeczka
    olej 3 łyżki
    przyprawa do mięs 1 łyżka
    cebula 2 szt.
    woda do sosu ok. 2 szkl.
    mąka 2 łyżki
    sól, pieprz do smaku
    śmietana słodka 18 % 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos grzybowy Gulasz

Rozgrzewający gulasz grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięs, imbirem, ziołami, kminkiem i papryką. Dokładnie wymieszać i zalać olejem.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Podsmażyć i dodać mięso. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu.
  • 3. Pieczarki obrać i drobno pokroić. Grzyby suszone umieścić w garnku i zalać wodą. Zagotować. Przecedzić przez sitko i posiekać.
    Do mięsa wlać wodę ok. 1 szkl. i wrzucić pieczarki i grzyby, dalej dusząc pod przykryciem jeszcze ok. 30 min, aż grzyby zmiękną. Potem dolać wody i zagęścić mąką. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem.

Porady

Najlepiej podawać z kaszą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Kanie Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować