Botwinka jak szpinak

4.5 (171 ocen)

  • 10 min

Liście z buraczków zostały po zrobieniu chłodnika z botwinki.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 duży pęczek botwinki (same liście)
    3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
    1 - 2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    peperoncino
    ew. śmietanka i mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Botwinka jak szpinak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście botwinki dokładnie opłukać, lekko osuszyć, posiekać lub porwać na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekany czosnek, lekko zrumienić. Dodać botwinkę i na małym ogniu dusić mieszając aż liście zwiędną. Doprawić solą, pieprzem oraz peperoncino. Gotować ok. 5 min. Można dodać śmietankę i zagęścić mąką, ale ja wolę bez. Jeśli liście zbyt suche dodać trochę wody. We Włoszech dodaje się jeszcze trochę przecieru z pomidorów.

Porady

Można oczywiście użyć liści boćwiny czyli bietoli, ale raczej nie w Polsce (chyba, że sami wyhodujemy w ogródku, w sklepach ciężko dostać). Ciekawy dodatek do mięsa lub ryby, pyszne też jako samodzielne danie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować