Hiszpan

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne ciasto

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    6 łyżek kakao
    5 jaj
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka sody
    dżem i ulubiony krem do przełożenia

Hiszpan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, wodę, kakao i 3/4 szklanki cukru zagotować i ostudzić.
    Żółtka zmiksować z resztą cukru i wlać do zimnej masy kakaowej.
    Dodać mąkę z sodą i wymieszać.
    Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 *C piekarnika. Piec około 35 min.
    Ostudzone ciasto przekroić na pół, posmarować dżemem lub kremem.Można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Czasami ciasto trzeba piec trochę dłużej, wszystko zależy od piekarnika

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy