Botwinka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Moja ukochana i intensywna w smaku zupa. Jest smaczna, sycąca, aromatyczna i zdrowa :)

  • 40 min

Składniki:

  • - Pęczek botwinki z buraczkami
    + dodatkowo 2 buraki czerwone
    - 2 marchewki
    - 1/3 pora
    - Pęczek natki pietruszki
    - Pęczek koperku
    - 4 młode ziemniaczki
    - Cukier trzcinowy
    - Ocet jabłkowy
    - Jogurt naturalny
    - Sól
    - Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Botwinka

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki, marchewkę i pora kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do około 1,3 litra gorącego bulionu i gotujemy przez 15 minut.

    Po tym czasie dodajemy pokrojoną drobno botwinkę, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek i gotujemy wszystko przez około 20 minut.

    W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy pokrojone w kostkę młode ziemniaczki.
  • 2. Całość dosładzamy cukrem trzcinowym, zakwaszamy octem jabłkowym, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i zabielamy jogurtem naturalnym*. Na sam koniec dodajemy ugotowane ziemniaczki.

    Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

    Botwinka jest intensywna w smaku, szybka i prosta w przygotowaniu.

    Życzę smacznego! :)

Porady

* Najlepiej odlać odrobinę wywaru do szklanki, dodać jogurt, wymieszać trzepaczką i dodać do zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować