1.Botwinkę myjemy, kroimy w drobne paski, a buraczki w kostkę.
2.Żeberka dzielimy na paski, zalewany zimna wodą, zagotowujemy i solimy. Gotujemy na średnim odniu około 40 minut.
3.Następnie wrzucamy umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę i seler. Dokładamy pokrojoną botwinkę, natkę pietruszki, pokrojone w paseczki liście pora i przyprawy: pieprz, ziele i liście laurowe oraz wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na niewielkim ogniu do miekkości ziemniaków. Kolejno dodajemy odsączoną na sicie czerwona fasolę. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę cukrem i octem do smaku według uznania.
4.W 1/4 szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i dodajemy śmietanę. Do tak przygotowanej zawiesiny dodajemy 1 szklankę wrzącej zupy i przelewamy śmietanę energicznie do garnka. Mieszamy na niewielkim ogniu, nie doprowadzając już zupy do wrzenia.
Komentarze