Botwinka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa grzechu warta !

  • 40 min

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki (około 4 szklanki)

    1/2 kg żeberek wieprzowych

    1 puszka czerowonej fasoli (250 g)

    250 ml słodkiej śmietany 18%

    2 marchewki

    1/2 małego selera

    1/2 pęczka natki pietruszki

    2-3 zielone liście pora

    2 liście laurowe

    2-3 ziela angielskie

    5 ziarenek pieprzu

    2 łyżeczki cukru

    4 duże ziemniaki

    2-3 łyżki octu 10%

    3 łyżeczki mąki

    około 2 litry wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę myjemy, kroimy w drobne paski, a buraczki w kostkę.
  • 2. Żeberka dzielimy na paski, zalewany zimna wodą, zagotowujemy i solimy. Gotujemy na średnim odniu około 40 minut.
  • 3. Następnie wrzucamy umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę i seler. Dokładamy pokrojoną botwinkę, natkę pietruszki, pokrojone w paseczki liście pora i przyprawy: pieprz, ziele i liście laurowe oraz wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na niewielkim ogniu do miekkości ziemniaków. Kolejno dodajemy odsączoną na sicie czerwona fasolę. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę cukrem i octem do smaku według uznania.
  • 4. W 1/4 szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i dodajemy śmietanę. Do tak przygotowanej zawiesiny dodajemy 1 szklankę wrzącej zupy i przelewamy śmietanę energicznie do garnka. Mieszamy na niewielkim ogniu, nie doprowadzając już zupy do wrzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować