PIERWSZY RAZ CIASTO TO UPIEKŁAM NA URODZINY MĘŻA , NIE DOŚĆ ZE WSZYSCY ZACHWUCALI SIE SMAKIEM TO I TEZ WYGLĄDEM CIASTA;)TERAZ NA KAZDEJ IMPREZIE MUSI BYC SERWOWANE I ZAWSZE ZNIKA MIGIEM .
1 godz. 30 min
Składniki:
150 g mąki pszennej
100 g cukru kryształu
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto makowo-kokosowe:
210 g cukru kryształu
3/4 szkl. maku
100 g wiórek kokosowych
6 białek
Masa budyniowa:
370 ml mleka
250 g margaryny
6 żółtek
1 op. budyniu z cukrem (najlepszy jest waniliowy)
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 -3 łyżki kakao
Ponadto:
polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić
i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao
i 4 łyżkami słodkiej śmietany)
Boskie cycuszki murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać kakao i dodać do ubitej masy i wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 20x40 cm.
Piec w temp. 150' C przez ok. 30 minut.
2 Ciasto makowo-kokosowe:
Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 20x40 cm
Piec w temp. 170' C przez ok. 40 minut.
3 Masa budyniowa:
120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką.
Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.
Komentarze