Borówkowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Delikatne, lekko kwaśne ciasto słodzone miodem.

  • 24 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg sera mielonego
    250 g mascarpone
    6-7 łyżek miodu kremowego
    4 czubate łyżki żelatyny
    8 łyżek wrzątku
    300 g świeżych, dojrzałych borówek + do dekoracji
    150 g ciastek owsianych
    70 g roztopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Borówkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka miksujemy w siekaczu na pył, łączymy z rozpuszczonym masłem, równomiernie układamy na dnie tortownicy 20 cm i chłodzimy w lodówce. W dużej misce umieszczamy ser, mascarpone i miód - ilość warto dostosować do swojego smaku. Składniki miksujemy na jednolitą masę i rozkładamy po równo do 3 naczyń. 300 g borówek blendujemy i dodajemy do dwóch części masy (do jednej około 200 g, do drugiej około 100), dokładnie łączymy. Boki tortownicy lekko natłuszczamy i przyklejamy paski papieru do pieczenia. W małej miseczce łączymy dwie łyżki żelatyny z 4 łyżkami wrzątku. Dokładnie mieszamy i łączymy z najbardziej borówkową masą. Wylewamy na schłodzony spód i ponownie umieszczamy formę w lodówce do stężenia. Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzątku i dodajemy do drugiej masy owocowej. Przekładamy ją do formy i wstawiamy do lodówki. Białą masę uzupełniamy o dodatkową łyżkę miodu i ponownie rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy jako ostatnią warstwę, dekorujemy borówkami i chłodzimy przez noc w lodówce. Przed podaniem dokładamy listki mięty. Smacznego!

Porady

Miód można zamienić na cukier puder.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Miód Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować