Mój mąż uwielbia wołowinę pod każdą postacią. Gdy mamy ochotę na danie mięsne o bogatej palecie smaków i aromatów, w towarzystwie dużej ilości warzyw, wybieramy to danie i razem je gotujemy.
Boeuf strogonoff - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oleju podsmażamy ( ok. 5 minut) wołowinę, wcześniej pokrojoną w średnią kostkę.
Przekładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy.
2.Na patelni dusimy na oliwie pokrojone: pieczarki, cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę. Gdy mięso jest już zdecydowanie bardziej miękkie, dodajemy warzywa oraz wino i dalej gotujemy.
3.Po kilkunastu minutach dodajemy pokrojone ogórki, groszek , natkę. Gotujemy kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Korygujemy smak solą itp.
4.W moim domu podajemy z ziemniakami lub bagietką, aby można było delektować się także sosem
Komentarze