Boeuf Strogonoff

4.5 (195 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój mąż uwielbia wołowinę pod każdą postacią. Gdy mamy ochotę na danie mięsne o bogatej palecie smaków i aromatów, w towarzystwie dużej ilości warzyw, wybieramy to danie i razem je gotujemy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wołowina gulaszowa: 80 dekagramów
    - oliwa z oliwek: 0.5 szklanki
    - woda przegotowana: 2 litry
    - przyprawy: 2 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - papryka słodka i ostra: 1 szczypta
    - bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn: 1 szczypta
    - cebula duża: 1 sztuka
    - pieczarki: 20 dekagramów
    - czosnek ząbki: 3 sztuki
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - marchew duża: 1 sztuka
    - groszek zielony mrożony: 1 szklanka
    - ogórki konserowe: 4 sztuki
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - koncentrat pomidorowy słoiczek: 1 sztuka
    - listek laurowy oraz ziele angielskie: 1 szczypta
    - czerwone wino wytrawne: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boeuf strogonoff - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju podsmażamy ( ok. 5 minut) wołowinę, wcześniej pokrojoną w średnią kostkę.

    Przekładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy.
  • 2. Na patelni dusimy na oliwie pokrojone: pieczarki, cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę. Gdy mięso jest już zdecydowanie bardziej miękkie, dodajemy warzywa oraz wino i dalej gotujemy.
  • 3. Po kilkunastu minutach dodajemy pokrojone ogórki, groszek , natkę. Gotujemy kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Korygujemy smak solą itp.
  • Boeuf Strogonoff 4. W moim domu podajemy z ziemniakami lub bagietką, aby można było delektować się także sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować