Boeuf Stroganow

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Stroganow wołowy z pieczarkami, papryką, cebulą - danie jednogarnkowe, dla całej rodziny na sycący zimowy obiad.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego,

    500 g pieczarek,

    2 średniej wielkości cebule,

    3 ząbki czosnku,

    2 papryki,

    2 i pół duże ogórki kiszone,

    100 g przecieru pomidorowego,

    około 800 ml bulionu,

    2 łyżki musztardy,

    łyżeczka papryki słodkiej,

    sól, pieprz,

    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Boeuf stroganow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Stroganow 1. Mięso kroimy na paski lub w małą kostkę, cebulę w piórka, pieczarki i paprykę w grubsze plasterki, ogórka kiszonego jeśli na grubą skórę obieramy i kroimy w słupki.

    Do mięsa dodajemy szczyptę soli, pieprzu, papryczkę słodką i musztardę. Mieszamy, odstawiamy mięso do lodówki na min. godzinę.
    Po tym czasie dodajemy 2 łyżki maki i obtaczamy w niej mięso.
  • 2. Do lekko podsmażonego mięsa dodajemy cebulę oraz pieczarki. Zalewamy bulionem. Dusimy na małym ogniu przez około 40 minut, następnie dodajemy paprykę oraz przecier pomidorowy, dalej dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.
    Na koniec dodajemy ogórki kiszone i podgrzewamy jeszcze około 15 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować