ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM

  • wyświetlono: 3007 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Do Świąt jeszcze daleko, ale ja mogę jeść śledzie codziennie.Najłatwiejsze do przygotowania są śledzie w oleju z cebulką.Dzisiejsze z majerankiem i czosnkiem muszą swoje odstać.Jakieś cztery dni.Najlepiej tydzień.Najlepiej je schować głęboko przed wszystkimi domownikami.U mnie stały dwa dni... i

duszek
  • 60min

Składniki

około 6 płatów śledzi ala matijas (najlepsze są grube i mięsiste)
3 szt. cebuli
3 ząbki czosnku
1-2 łyżki majeranku
2 liście laurowe
łyżka ziaren jałowca
5 ziaren ziela angielskiego
sok z jednej cytryny
2 łyżki octu winnego
olej rzepakowy tłoczony na zimno (tyle ,żeby przykryć śledzie)
czarny pieprz cytrynowy
czarny pieprz czosnkowy

Sposób przygotowania przepisu:

ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM

  • 1. Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli.
    Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewając je ponownie.
  • 2. Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody.
    Użyłam do tego papierowych ręczników.
  • śledzie3. Pokroiłam je na kawałki.
  • śledzie zioła4. Przełożyłam do miseczki.
    Dodałam listki laurowe, ziarna jałowca i ziela angielskiego.
    Czosnek obrałam i drobno posiekałam.
  • śledzie sok z cytryny5. Wlałam wyciśnięty sok z cytryny i ocet winny.
  • majeranek6. Wsypałam majeranek, pieprz czosnkowy i cytrynowy.
  • śledzie wymieszane7. Wszystko wymieszałam.
  • cebula8. Pokroiłam drobno cebulę.
  • śledzie9. Najlepiej przełożyć je do słoika, który można zakręcić.
    Układałam śledzie ścisło, przesypując cebulką.
  • oliwa śledzie10. Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki.
    Polecam! Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmama_mnie_nauczylaprzystawkaśledziedanie świąteczneśledzie z czosnkiem i majerankiem

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Jajka nadziewane

Jajka nadziewane pastą jajeczną...

image-1eoepor

Dodane przez: paolineczka

Kreatywne babeczki z masą z selera i pomarańczy

Babeczki z masą z selera i pomarańczy...

image-299r6n7

Dodane przez: moniczkaala

Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym...

Portobello nadziałam batatami i...

image-1hfl3m1

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

JAJKA faszerowane koperkiem i wędzonym łososiem

Pysze i aromatyczne faszerowane...

image-0509mtw

Dodane przez: in-humility

PIECZARKI W ZALEWIE POMIDOROWEJ

Pieczarki takie możemy jeść na...

image-15teo1b

Dodane przez: in-humility

KRĄŻKI CEBULOWE

Krążki cebulowe to pyszna i lekka...