Boczek pieczony

4.5 (173 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny boczek który zdecydowanie bardziej wole niż kupna wędlinę. Posmarowany musztardą smakuje wybornie.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - surowy boczek: 1 kilogram
    - czosnek główka: 1 sztuka
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz w ziarnach, świeżo zmielony: 1 łyżeczka
    - tymianek suszony: 1 łyżeczka
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - papryka slodka: 1 łyżeczka
    - zioła prowansalskie przyprawa: 1 łyżeczka
    - musztarda sarepska Kamis: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Boczek pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek myjemy i osuszamy. Nacinamy na górze nożem. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce i nacieramy boczek z każdej strony. Czosnek obieramy i tniemy w plasterki,obkładamy cały boczek, liście laurowe kruszymy i wrzucamy na boczek. Wkładamy do naczynia zamkniętego i wstawiamy na 1 dobę do lodówki.
    Przed upieczeniem górę boczku smarujemy musztardą. Wkładamy boczek do rękawa do pieczenia, zawiązujemy i nakłuwamy w kilku miejscach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temperaturę 180 stopni na 1 godzinę (10 min. przed wyłączeniem rozciąć rękaw aby wierzch się przyrumienił i był chrupiący).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować