Bób i góralski bundz w pierogach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

pierogi

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na ciasto
    450 g mąki
    300 ml wrzątku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju
    1 jajko

    nadzienie
    1 kg bobu
    200 g bundzu góralskiego słodkiego
    50 g słoniny wędzonej lub boczku
    1 cebula
    sól
    pieprz ziołowy staropolski
    pieprz czarny


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bób i góralski bundz w pierogach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i olej, zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką, kiedy lekko przestygnie , dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.

    Bób gotujemy, odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce na dużych oczkach.
    Dodajemy stopioną słoninę przysmażoną razem z cebulką, następnie drobno pokrojony w kosteczkę bundz, nadzienie mieszamy .
    Lepimy pierogi tradycyjnym sposobem, wałkując ciasto i wykrawamy krążki szklanką.

    Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy ze słoninką lub boczkiem i przyrumienioną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (207 ocen)

Opublikowany w Magazynie
chleb góralski

To może cię zainteresować