Domowa czekolada z mleka w proszku to smak mojego dzieciństwa, jest pyszna i pachnąca. Dzisiaj przygotowałam ją w formie bloku ozdobioną groszkami czekoladowymi. W takiej formie dobrze się kroi i estetycznie wygląda na talerzu.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
250 g margaryny
1 szklanka mleka pełnego
2 i 1/2 szklanka mleka w proszku
3/4 szklanki cukru
3 duże łyżki ciemnego kakao
100 g pokruszonych herbatników
CZEKOLADA BIAŁA :
120 g margaryny
1/2 szklanka mleka
1/2 szklanka cukru pudru
1 i 1/2 szklanka mleka w proszku
DODATKOWO :
200 groszków typu ( Maltiki Keks )
1 duży wafel
mleko do nasączenia
Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, mleko, cukier i kakao przekładamy do garnka, mieszamy aż margaryna się rozpuści, składniki się połączą i masa zagotuje. Zdejmujemy z gazu, po kilku minutach wsypujemy mleko w proszki i szybko mieszamy trzepaczką aby masa stała się jednolita. Odkładamy to ostudzenia.
Herbatniki kruszymy, wsypujemy do letniej masy, mieszamy.
Wafel rozkładamy na papierze do pieczenia, pędzelkiem smarujemy go solidnie ciepłym mlekiem. Pozostawiamy na kilka minut aby zmięknął.
Formę keksową ( u mnie półokrągła) wykładamy folią spożywczą. układamy w niej miękki wafel, na to wylewamy czekoladę, równo ją rozsmarowujemy. Wystające końce wafla składamy do środka.
Formę zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Czekolada biała - margarynę ucieramy z cukrem pudrem, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku. Wszystko dokładnie ucieramy aż masa stanie się gładka i lekko gęstawa. Odkładamy ją do lodówki na 1 godzinę.
Zastygnięty baton czekoladowy wykładamy z formy, smarujemy po wierzchu biała czekoladą i dekorujemy czekoladowymi groszkami. Odkładamy na 30 minut do lodówki, aż polewa zastygnie.
Czekoladę kroimy na 2 centymetrowe plastry, podajemy.
Czekolada jest bardzo smaczna, Herbatniki świetnie do niej pasują, polecam.
Komentarze