BLOK CZEKOLADOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowa czekolada z mleka w proszku to smak mojego dzieciństwa, jest pyszna i pachnąca. Dzisiaj przygotowałam ją w formie bloku ozdobioną groszkami czekoladowymi. W takiej formie dobrze się kroi i estetycznie wygląda na talerzu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g margaryny
    1 szklanka mleka pełnego
    2 i 1/2 szklanka mleka w proszku
    3/4 szklanki cukru
    3 duże łyżki ciemnego kakao
    100 g pokruszonych herbatników
    CZEKOLADA BIAŁA :
    120 g margaryny
    1/2 szklanka mleka
    1/2 szklanka cukru pudru
    1 i 1/2 szklanka mleka w proszku
    DODATKOWO :
    200 groszków typu ( Maltiki Keks )
    1 duży wafel
    mleko do nasączenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Blok czekoladowy 1. Margarynę, mleko, cukier i kakao przekładamy do garnka, mieszamy aż margaryna się rozpuści, składniki się połączą i masa zagotuje. Zdejmujemy z gazu, po kilku minutach wsypujemy mleko w proszki i szybko mieszamy trzepaczką aby masa stała się jednolita. Odkładamy to ostudzenia.
    Herbatniki kruszymy, wsypujemy do letniej masy, mieszamy.
    Wafel rozkładamy na papierze do pieczenia, pędzelkiem smarujemy go solidnie ciepłym mlekiem. Pozostawiamy na kilka minut aby zmięknął.
    Formę keksową ( u mnie półokrągła) wykładamy folią spożywczą. układamy w niej miękki wafel, na to wylewamy czekoladę, równo ją rozsmarowujemy. Wystające końce wafla składamy do środka.
    Formę zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
    Czekolada biała - margarynę ucieramy z cukrem pudrem, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku. Wszystko dokładnie ucieramy aż masa stanie się gładka i lekko gęstawa. Odkładamy ją do lodówki na 1 godzinę.
    Zastygnięty baton czekoladowy wykładamy z formy, smarujemy po wierzchu biała czekoladą i dekorujemy czekoladowymi groszkami. Odkładamy na 30 minut do lodówki, aż polewa zastygnie.
    Czekoladę kroimy na 2 centymetrowe plastry, podajemy.
    Czekolada jest bardzo smaczna, Herbatniki świetnie do niej pasują, polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować