Blok czekoladowy. Słodki deser który uwielbiają wszyscy.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka cukru
250 g masła
1/2 szklanki wody
2 - 3 łyżki kakao (lub więcej, dla koloru)
400 g pełnego mleka w proszku
suche wafle lub herbatniki
bakalie: rodzynki, orzechy, migdały
Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać, podgrzać do rozpuszczenia się cukru, następnie zdjąć z palnika i trochę wystudzić . Do dużego garnka wsypać mleko, bakalie, pokruszone wafle lub herbatniki. Na to wylać masę maślaną, dokładnie wymieszać i wyłożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Schłodzić.
Komentarze