Tarta serowo-paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać palcami mąkę do środka, rozcierając ją z masłem. Szybko połączyć składniki w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Formę na tartę o średnicy 24 cm dokładnie posmarować masłem.
Odkroić 1/3 ciasta i włożyć je z powrotem do lodówki. Resztę rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy większej niż średnica formy. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na pół godziny do czasu aż ciasto się schłodzi i zesztywnieje.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Na wierzch wysypać suchą fasolę lub ryż, ewentualnie inne obciążenie, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.
.Paprykę ,ser i szynkę pokroić w kostkę.Jajka roztrzepać ze śmietaną i dodać pokrojone składniki.Wyłożyć formę do tarty ciastem i zalać przygotowaną masą .Piec w temp.180 Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minuty, aż masa serowa się zetnie.
Komentarze