Blaszak podlaski

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Bardzo smaczne danie obiadowe jednogarnkowe.Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1.5 kg ziemniaków
    40 dag łopatki
    1 cebula
    2 jajka
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany
    4 łyżki mąki
    sól, pieprz, majeranek
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Blaszak podlaski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrac,umyc,zetrzec na tarce jarzynowej. Cebule i czosnek obrac, posiekac, dodac do ziemniaków.Wbić jajka,dodac śmietane i mąkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, a nastepnie wyrobić.
  • 2. Mięso pokroić na małe kawałki(w słupki lub kostke), zrumienić na rozgrzanym oleju. Formę do zapiekania wysmarować olejem, układać warstwami ziemniaki i mięso.
  • 3. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 st.Przed podaniem udekorowac cząstkami pomidora i posypać odrobina posiekanej natki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować