Bitki ze schabu w sosie dyniowym z nutą curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię przekrawamy na 4 części, usuwamy nasiona, miąższ nacinamy w kratkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 - 160 stopni i pieczemy 30 – 40 minut. Przestudzamy i oddzielamy miąższ od skórki.
2.Mięso rozbijamy i obsmażamy na 2 łyżkach oleju do lekkiego zrumienienia, przekładamy na talerz, delikatnie solimy i przykrywamy. Do tłuszczu pozostałego ze smażenia mięsa dodajemy 1 łyżkę oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia.
3.Cebulę wraz z tłuszczem przekładamy do rondla, dodajemy dynię, rosół i śmietankę, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Sos miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.
4.Papryczkę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy bardzo drobno w kostkę i dodajemy do sosu. Przyprawiamy curry i ewentualnie solą. Zagotowujemy. Do gorącego sosu przekładamy mięso i gotujemy na małym ogniu 5 - 10 minut. Na suchej patelni prażymy nasiona dyni.
5.Mięso wraz z sosem przekładamy na półmisek lub bezpośrednio na talerze, posypujemy uprażonymi nasionami dyni i posiekaną zielona pietruszką. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Komentarze