Bitki schabowe w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błonek.
Pokroić na 1,5 cm plastry.
Każdy plaster posypać solą i pieprzem a następnie obtoczyć z obu stron w mące.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Obsmażyć na nim plastry schabu.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Dodać do schabu.
Smażyć do zarumienienia.
Im bardziej przypieczemy mięso i cebulę tym bardziej ciemny będziemy mieć sos.
Następnie podlać wodą i gotować na średnim ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie.
W razie potrzeby dolewać wody.
Gdy sos będzie za rzadki należy zagęścić go mieszaniną mąki i wody.
Na samym końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Komentarze