Bitki schabowe w sosie własnym

4.5 (157 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby

super pomysł na wykorzystanie schabu i podanie go w innej formie niż tradycyjne kotlety

  • 40 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kilogram schabu wieprzowego bez kości
    1 większa cebula
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    mąka do obtoczenia
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bitki schabowe w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błonek.
    Pokroić na 1,5 cm plastry.
    Każdy plaster posypać solą i pieprzem a następnie obtoczyć z obu stron w mące.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz.
    Obsmażyć na nim plastry schabu.
    Cebulę obrać i pokroić w piórka.
    Dodać do schabu.
    Smażyć do zarumienienia.
    Im bardziej przypieczemy mięso i cebulę tym bardziej ciemny będziemy mieć sos.
    Następnie podlać wodą i gotować na średnim ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie.
    W razie potrzeby dolewać wody.
    Gdy sos będzie za rzadki należy zagęścić go mieszaniną mąki i wody.
    Na samym końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować