Bitki schabowe w sosie jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcje mięsa oprószyć przyprawa uniwersalna, papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Zawinąć w folię i dać na 1 godzinę do lodówki (można na dłużej).
Następnie każdą porcję schabu rozbić tłuczkiem, obtoczyć w mące.
Rozgrzać olej na patelni i z obu stron obsmażyć mięso.
Przełożyć mięso do rondla. Na patelnię wlać trochę wody, zagotować i wlać do rondla.Mięso dusić pod przykryciem do miękkości, uzupełniając poziom wody tak, żeby przykrywała bitki. Jeżeli zachodzi konieczność, to
przyprawić przyprawa uniwersalna i pieprzem. Często bitki zamieszać, żeby się nie przypaliły, bo powstały sos jest dość gęsty. Gęstość regulujemy wodą.
2.Jabłka obrać, pokroić na plasterki i dać do rondelka. Podlać 2 łyżkami wody i rozsmażyć. Masę rozdrobnić blenderem.
Jak mięso będzie miękkie, dodać jabłka do sosu, wymieszać i chwilę pogotować.
3.Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub z kluseczkami oraz dowolną surówką.
Porady
Bitki można podawać z pieczywem jako przystawkę, lub gorącą kolację.
Komentarze