BITKI SCHABOWE W SOSIE JABŁKOWYM

4.98 (183 ocen)

  • 2 godz.

Lubię połączenie mięsa z owocami. W tym przypadku jabłka z mięsem tworzą świetny zestaw smaków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 8 odkrojonych porcji schabu
    - przyprawa uniwersalna
    - papryka
    - zioła prowansalskie
    - pieprz
    - 2 średnie jabłka
    - mąka do panierowania
    - olej do smażenia bitek
Wystaw ocenę:

4.98 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bitki schabowe w sosie jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcje mięsa oprószyć przyprawa uniwersalna, papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Zawinąć w folię i dać na 1 godzinę do lodówki (można na dłużej).
    Następnie każdą porcję schabu rozbić tłuczkiem, obtoczyć w mące.
    Rozgrzać olej na patelni i z obu stron obsmażyć mięso.
    Przełożyć mięso do rondla. Na patelnię wlać trochę wody, zagotować i wlać do rondla.Mięso dusić pod przykryciem do miękkości, uzupełniając poziom wody tak, żeby przykrywała bitki. Jeżeli zachodzi konieczność, to
    przyprawić przyprawa uniwersalna i pieprzem. Często bitki zamieszać, żeby się nie przypaliły, bo powstały sos jest dość gęsty. Gęstość regulujemy wodą.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić na plasterki i dać do rondelka. Podlać 2 łyżkami wody i rozsmażyć. Masę rozdrobnić blenderem.
    Jak mięso będzie miękkie, dodać jabłka do sosu, wymieszać i chwilę pogotować.
  • 3. Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub z kluseczkami oraz dowolną surówką.

Porady

Bitki można podawać z pieczywem jako przystawkę, lub gorącą kolację.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować