Biszkoptowy sezamowiec z rodzynkami i procentem

0 (0 ocen)

To prawda, że na to ciasto trzeba poświęcić trochę czasu, ale efekt jest nieziemski. Sezamowiec w innej odsłonie na pewno zrobi wrażenie na gościach.

Składniki:

  • Proporcje na formę o wymiarze 25x40 cm

    Ciasto sezamowe: 35 dag ziarna sezamowego, 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem orzechowy: 30 dag masła, 2 żółtka, 3/4 szklanki cukru pudru, 30 dag orzechów włoskich, 2 szklanki mleka, 50 ml rumu (lub innego alkoholu), opakowanie budyniu waniliowego

    Blat kokosowy: 5 białek, szczypta soli, szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, 20 dag kokosu

    Krem rodzynkowy: 40 dag rodzynek, tabliczka mlecznej czekolady, tabliczka gorzkiej czekolady, pół kostki margaryny, 300 ml wódki do zalania rodzynek (może być również rum)

    Dodatkowo: dżem porzeczkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Dżemy Alkohole

Biszkoptowy sezamowiec z rodzynkami i procentem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczemy sezamowy biszkopt 1. Ciasto sezamowe:
    Ziarno sezamowe zemleć w młynku do kawy. Jajka z cukrem utrzeć do białości przy pomocy miksera, ucierając ok. 10 minut. Zmielony sezam wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do ubitych jajek i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Krem orzechowy:
    Orzechy zemleć, sparzyć szklanką gorącego mleka i ostudzić. Na pozostałym mleku ugotować budyń i odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać żółtka, orzechy, rum i wystudzony budyń.
  • Robimy blat kokosowy 3. Blat kokosowy:
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i, nie przerywając ubijania, dodać cukier oraz cukier waniliowy. Wszystko razem ubijać aż cukier się rozpuści. Do ubitej piany dodać kokos i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przelać do tej samej formy, w której piekliśmy pierwsze ciasto i piec około 20 minut, w temperaturze 180 stopni.
  • Przygotowujemy rodzynki z alkoholem 4. Krem rodzynkowy:
    Rodzynki przebrać, wsypać do zamykanego naczynia, zalać alkoholem, wymieszać, zakręcić i odstawić na noc.
    Na drugi dzień, w cieplnej kąpieli, rozpuścić masło i obydwie czekolady. Następnie dodać rodzynki z alkoholem i dokładnie wymieszać.
  • Składamy ciasto 5. Wykończenie:
    Na ciasto sezamowe rozsmarować dżem porzeczkowy. Następnie wyłożyć krem orzechowy i przykryć je kokosowym blatem. Na wierzchu rozsmarować krem rodzynkowy. Smacznego!

Porady

Jeśli nie lubimy orzechów lub nie mamy dużo czasu, można przygotować dość szybką masę z chałwą, zamiast masy orzechowej. Kostkę masła rozkręcamy z 2 łyżkami cukru pudru i 20 dag chałwy waniliowej. Natomiast zamiast rodzynek możemy wykorzystać suszone śliwki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować