Biszkoptowy omlet z chrzanem i białą kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak przygotowany omlet jest mięciutki, puszysty i bardzo sycący. Delikatne ciasto chrzanowe świetnie komponuje się z białą kiełbasą!

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • (Omlet o średnicy 18-20 cm)
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mleka
    1 łyżka chrzanu
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    3/4 kiełbaski białej parzonej
    Ponadto:
    olej/masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Omlet Omlet biszkoptowy

Biszkoptowy omlet z chrzanem i białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, mleko, żółtka oraz chrzan należy dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem lub mikserem, aby nie było grudek).
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową.
    Całość doprawić niewielką ilością soli z pieprzem.
    Białą kiełbasę bez skórki pokroić w plasterki, a następnie równomiernie ułożyć na patelni z odrobiną rozgrzanego tłuszczu.
    Kiełbasę zalać masą biszkoptową.
    Omlet smażyć pod przykryciem do momentu ścięcia się wierzchu i przewrócić na drugą stronę.
    (Uważać przy przewracaniu placka, ponieważ jest bardzo delikatny. Ja przekładam go na talerz, a następnie ponownie na patelnię.)
    Przewrócony omlet chwilkę dosmażyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować