Biszkoptowy mazurek

4.5 (159 ocen)

  • 25 min

Kolorowy, zachecający by go zjeśc ze smakiem...

  • 25 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jajek
    7 łyżek cukru
    8 łyżek mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Polewa:

    2 łyżki śmietany 18 %
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:

    marmolada
    migdały w czekoladzie,
    rodzynki
    orzechy laskowe
    wiórka kokosowe różnokolorowe: różowe,pomarańczowe,żółte.białe.
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkoptowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt; Ubijamy białka na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru i wlewamy cienkim stumieniem do białek. Następnie delikatnie dosypujemy makę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do średniej blaszki 25 x 32 cm posmarowanej margaryną i obsypanej mąką .
  • 2. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C na 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy blaszkę z biszkoptem , rzucamy z wysokości 30 cm na podłoge.
  • 3. Po wystudzeniu nożem delikatnie zarysowujemy linie obramówki i robimy kratke .Co drugi kwadrat lekko wycinamy biszkopt na wysokości 3 mm.(dwa boczne i jeden środkowy).
    W wyskubane miejsca nakładamy marmolade ,dokładnie je pokrywając .Posypujemy wiórkami i ozdabiamy migdałem w czekoladzie i rodzynkami.
    Na środkowym kwadracie robimy z migdałów kwiatka.
  • 4. Polewa; Do rondelka wlewamy 2 łyżki śmietany, kakao i wsypujemy cukier.
    Stawiamy na małym gazie ,mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru, nie gotujemy.
  • 5. Polewamy obramówkę biszkopta i reszte ciasta. Dekorujemy białymi wiórkami obramówkę ,a na reszcie polewy nakładamy różowe wiórka. Dekorujemy orzechami laskowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować