Biszkoptowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt; Ubijamy białka na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru i wlewamy cienkim stumieniem do białek. Następnie delikatnie dosypujemy makę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do średniej blaszki 25 x 32 cm posmarowanej margaryną i obsypanej mąką .
2.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C na 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy blaszkę z biszkoptem , rzucamy z wysokości 30 cm na podłoge.
3.Po wystudzeniu nożem delikatnie zarysowujemy linie obramówki i robimy kratke .Co drugi kwadrat lekko wycinamy biszkopt na wysokości 3 mm.(dwa boczne i jeden środkowy).
W wyskubane miejsca nakładamy marmolade ,dokładnie je pokrywając .Posypujemy wiórkami i ozdabiamy migdałem w czekoladzie i rodzynkami.
Na środkowym kwadracie robimy z migdałów kwiatka.
4.Polewa; Do rondelka wlewamy 2 łyżki śmietany, kakao i wsypujemy cukier.
Stawiamy na małym gazie ,mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru, nie gotujemy.
5.Polewamy obramówkę biszkopta i reszte ciasta. Dekorujemy białymi wiórkami obramówkę ,a na reszcie polewy nakładamy różowe wiórka. Dekorujemy orzechami laskowymi.
Komentarze