Mazurek biszkoptowy

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Oto mój mazurek na zakończenie Konkursu Chopinowskiego 2015.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    200 g masła
    6 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej

    jajko
    3/4 szklanki mąki
    100 g masła
    2 łyżeczki cukru
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    słoiczek powideł
    żółtko

    150 g masła
    2 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wody

    daktyle, figi, morele , ananas, cynamon , żurawina, plasterek cytryny - dekoracja
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Mazurek Desery Ciastka

Mazurek biszkoptowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem na puch i dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierać. Następnie dodać wymieszane mąki i pianę z białek.
    Formę wyłożyć papierem. Wyłożyć połowę ciasta. Pieczenie - 200 stopni do chwili, aż zrobi się rumiana skórka (ok 15 min ).
    Wyjąć ciasto i wyłożyć na nie powidła wymieszane z żółtkiem. Przykryć pozostałym ciastem. Ponownie włożyć do piekarnika na 15 min.
    Wyjąć ciasto i zrobić wałeczek wokół z kruchego ciasta.
    Ponownie wrócić do pieczenia - 20 min.
  • 2. Kruche ciasto na wałeczek - masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać 2 łyżeczki cukru, jajko. Zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na 15 min.
  • 3. Polewa - masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier kakao, wodę i podgrzewać, jednocześnie mieszając, do chwili, aż wszystkie składniki się połączą. Przestudzoną polewę wylać na wystudzony placek.
    Udekorować wg uznania. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować