Mazurek biszkoptowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem na puch i dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierać. Następnie dodać wymieszane mąki i pianę z białek.
Formę wyłożyć papierem. Wyłożyć połowę ciasta. Pieczenie - 200 stopni do chwili, aż zrobi się rumiana skórka (ok 15 min ).
Wyjąć ciasto i wyłożyć na nie powidła wymieszane z żółtkiem. Przykryć pozostałym ciastem. Ponownie włożyć do piekarnika na 15 min.
Wyjąć ciasto i zrobić wałeczek wokół z kruchego ciasta.
Ponownie wrócić do pieczenia - 20 min.
2.Kruche ciasto na wałeczek - masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać 2 łyżeczki cukru, jajko. Zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na 15 min.
3.Polewa - masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier kakao, wodę i podgrzewać, jednocześnie mieszając, do chwili, aż wszystkie składniki się połączą. Przestudzoną polewę wylać na wystudzony placek.
Udekorować wg uznania. Smacznego.
Komentarze