biszkopt (na tortownicę 34 x 24 cm):
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masa serowa:
1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka)
0,5 l śmietany 30 % (dobrze schłodzonej)
20 dag cukru pudru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
2 galaretki cytrynowe
Sernik biszkoptowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
2.Masa serowa: galaretki rozpuścić w 1,5 szkl. wody. Odstawić do wystudzenia. Ser zmiksować z cukrami, dodać ubitą na sztywno śmietanę. Delikatnie wymieszać. Na koniec stopniowo wlewać zimną ale jeszcze płynną galaretkę.
Komentarze