Sernik biszkoptowy

5 (149 ocen)

  • 60 min

Lekki jak chmurka ...

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt (na tortownicę 34 x 24 cm):
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    masa serowa:
    1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka)
    0,5 l śmietany 30 % (dobrze schłodzonej)
    20 dag cukru pudru
    1 małe opakowanie cukru wanilinowego
    2 galaretki cytrynowe

    dodatkowo:
    opakowanie podłużnych biszkoptów (150 g)
    2 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    30 ml spirytusu
    2 paski czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Sernik biszkoptowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
  • 2. Masa serowa: galaretki rozpuścić w 1,5 szkl. wody. Odstawić do wystudzenia. Ser zmiksować z cukrami, dodać ubitą na sztywno śmietanę. Delikatnie wymieszać. Na koniec stopniowo wlewać zimną ale jeszcze płynną galaretkę.
  • 3. Kawę zalać 1/3 szkl. gorącej wody. Wystudzić. Dodać spirytus. Biszkopty nasączyć przygotowaną mieszanką.
  • 4. Przełożenie: biszkopt - połowa masy serowej - nasączone w kawie i spirytusie biszkopty - druga połowa masy serowe - starta czekolada
  • 5. Deser schłodzić min. 2 godz. w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Biszkoptowy sernik

To może cię zainteresować