Biszkoptowy

5 (146 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Puszyste lekkie ciasto które za każdym razem można wykonać w różnych kombinacjach owocowych.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Do ciemnego biszkoptu:
    - 6 jaj
    - 1 szklanka cukru kryształu
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 2-3 łyżeczki kakao

    Do dodatków:
    - 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
    - 1/2 słoika ( małego) powideł śliwkowych
    - dowolne owoce
    - 3 galaretki koloru owoców ( przygotować wg przepisu)

    Masa budyniowa:
    - 1/2 l mleka
    - 1 kostka masła
    - 2 budynie waniliowe bez cukru
    - cukier do smaku
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkoptowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić biszkopt ciemny
    - Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
    - Dodać mąkę zmieszna z proszkiem , na końcu kakao I lekko wymieszać
  • 2. Biszkopty posmarować powidłami i skleić po dwa. Połowę ciasta biszkoptowego wylać na blaszkę, rozłożyć sklejone parami biszkopty, zalać pozostałą częścią ciasta biszkoptowego. Upiec ( temp. 180 stopni)
  • 3. Masa budyniowa:
    Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
  • 4. Przełożenie ciasta
    Ciasto biszkoptowe - masa - owoce -galaretka

Porady

Jako owoce nie używać ANANASÓW gdyż galaretka się nie ściągnie w połączeniu z tymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować