Ciasto biszkoptowe z likierem kawowym

4.5 (161 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Puszyste, delikatne z wyczuwalnym smakiem kawy.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl cukru
    1 budyń czekoladowy
    3/4 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem:
    4 żółtka
    1 całe jajko
    3/4 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    1 masło roślinne 250g
    1 serek homogenizowany czekoladowy (125g)
    1 łyżka kakao
    2 szkl mleka w proszku
    2 łyżki żelatyny
    1 op okrągłych biszkoptów
    3/4 szkl likieru kawowego

    Polewa;
    3 łyżki cukru
    1.5 łyżki kakao
    3 łyżki wody
    1/4 margaryny
    1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w łyżce wody

    2 łyżki wiórek kokosowych

    Forma 24X36
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto biszkoptowe z likierem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z solą dodając partiami cukier.Pod koniec dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej. Wymieszać i wyłożyć do formy. Piec 35 min w temp 170 *C z termoobiegiem. Zimny biszkopt przekroić na pół.
  • 2. Żółtka i jajko ubijać na parze z cukrem i cukrem waniliowym tak długo aż masa będzie biała, gęsta i gorąca. Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu zamieszać. Ja wstawiłam do miski z zimną wodą.
  • 3. Masło utrzeć na puch i powoli dodawać letnią masę jajeczną na przemian z serkiem i mlekiem wymieszanym z kakao.Serek musi mieć temperaturę zbliżoną do temperatury masy jajecznej. Do kremu dodać 3 - 4 łyżki likieru kawowego i wymieszać.
  • 4. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Krem podzielić na dwa.
  • 5. Do pierwszej części kremu dodać połowę żelatyny. Wymieszać szybko i wyłożyć na biszkopt.
  • 6. Resztę likieru wykorzystać do nasączenia okrągłych biszkoptów. Biszkopty ułożyć na warstwie kremu. Drugą część kremu wymieszać z resztą żelatyny i wyłożyć na biszkopty. Przykryć biszkoptem czekoladowym lekko dociskając. Ciasto polać polewą i posypać wiórkami.
  • 7. Składniki polewy (bez żelatyny) podgrzewać do połączenia. Nie gotować. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i polać ciasto. Posypać wiórkami.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Likier kawowy Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto kremowo – biszkoptowe

To może cię zainteresować