Biszkoptowe z galaretką

5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam dwójkę łasuchów. Piekę dla nich ze składników, które akurat mam pod ręką.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżeczki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    3/4 l mleka
    2 budynie waniliowe
    3 łyżki cukru
    1/2 kostki margaryny
    kilka kropel olejku pomarańczowego

    Oraz:
    duża paczka herbatników
    2 czerwone galaretki
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Biszkoptowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Mieszamy z żółtkami. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszając, wsypujemy do masy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką blachy (25x40 cm). Pieczemy 40 minut w 180 °C. Studzimy.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku. Odstawiamy do stężenia.
  • 3. Przygotowujemy masę: budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i olejku. Studzimy, a następnie ucieramy z margaryną.
  • 4. Na ciasto wykładamy 1/2 masy budyniowej, przykrywamy herbatnikami i wykładamy resztę masy. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować