Biszkoptowe omleciki z malinową śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzac elekryczny na 200st. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, na nim narysować ołówkiem okręgi (mi wyszło 6 na jednym pergaminie). Papier wysmarować tłuszczem.
2.Oddzielic białka od zółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawac cukier. Do piany dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z solą i krupczatką, oraz masło lekko utarte z żółtkami. Całość lekko wymieszać. Wszystko ma miec konsystencje gęstej śmietany.
3.Mieszankę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na zaznaczone na pergaminie kręgi. Omleciki piec 10 minut (pilnowac bo sie łatwo przypalą). Po wyjeciu przełożyć na kawałek płótna, usunąć z nich papier, zgiac delikatnie w pół i przykryć ściereczką. Jelsi wystygna to przy składaniu mogą sie połamać. Identycznei zrobic druga partię. Mi wyszło 12 omlecików
4.Schłodzoną śmietanę oraz cukier ubić. Owoce rozgniesc ale nie wszystkie czesc pokroic w kosteczkę. Śmietanę stopniowo wymieszać z puree owocowym ale tak zeby nie rozrzedzic jej za bardzo (jak widzimy ze sie robi rzadka nie dawac wiecej owoców) oraz kawałkami owoców.
5.Mieszankę wycisnąć do środka każdego omlecika i posypać cukrem pudrem, udekorowac malinami.
Komentarze