Biszkoptowe omleciki z bitą śmietaną i kiwi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Omleciki na słodko. Idealne na podwieczorek.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    - 3 jajka

    - 3 łyżki cukru

    - szczypta proszku do pieczenia

    - 3 łyżki mąki tortowej

    - 3 łyżki zimnej wody

    krem:

    - 125 ml śmietany kremówki 30%

    - cukier puder do smaku

    dodatkowo:

    - 5 sztuki kiwi

    - cukier puder według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkoptowe omleciki z bitą śmietaną i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno. Następnie wsypujemy cukier. Ubijamy aż cukier się rozpuści.
  • 2. Stopniowo dodajemy żółtka i wodę przy tym ubijając.
  • 3. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
  • 4. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na nim koła o średnicy 11-12cm.
  • 5. Łyżką nakładamy ciasto.
  • 6. Pieczemy w 170 stopniach przez około 15 minut.
  • 7. Krążki ściągamy z blaszki i jeszcze ciepłe układamy na wąskich szklankach formując przy tym półkola.
  • 8. Ubijamy śmietanę na puszystość. Dodajemy cukier puder do smaku.
  • 9. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki.
  • 10. Do środka najpierw układamy plasterki kiwi, później za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskamy bitą śmietanę.
  • 11. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
  • 12. Gotowe! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Kiwi Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować