Biszkopt z masą śmietanowo-brzoskwiniową i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Żółtka oddzielić od białek. Następnie białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i budynie. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną blachę ( 25 cm x 30 cm). Piec ok. 45 min. w 175°C. Wystudzić
2.Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać przestudzoną żelatynę ( wcześniej rozpuszczoną w ¼ szkl. gorącej wody). Delikatnie zmiksować. Dodać drobno pokrojone brzoskwinie. Wymieszać.
3.Masa truskawkowa: Truskawki zmiksować przy użyciu blendera ( jeśli są mrożone odlać wodę). Galaretki rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody. Odstawić. Gdy zacznie tężeć wymieszać z truskawkami.
4.Biszkopt przekroić. Na pierwszą część wyłożyć połowę masy śmietanowo- brzoskwiniowej, na nią wylać masę truskawkową. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Wyłożyć resztę masy śmietanowej. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch posmarować masą krówkową. Posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki.
Komentarze