Biszkopt z masą śmietanowo-brzoskwiniową i musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pyszne ciasto, wymagające trochę pracy i czasu. Posmakuje każdemu łasuchowi.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do piecz.
    2 op. budyniu czekoladowego

    Masa śmietanowo - brzoskwiniowa:
    0, 5 l śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    3 połówki brzoskwini z puszki

    Mus truskawkowy:
    2 galaretki truskawkowe
    1 szkl. gorącej wody
    30 dag truskawek ( ja użyłam mrożonych)

    Oraz:
    1 puszka masy krówkowej o smaku kakaowym
    ok. 0,5 szkl. orzeszków ziemnych drobno posiekanych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z masą śmietanowo-brzoskwiniową i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Żółtka oddzielić od białek. Następnie białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i budynie. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną blachę ( 25 cm x 30 cm). Piec ok. 45 min. w 175°C. Wystudzić
  • 2. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać przestudzoną żelatynę ( wcześniej rozpuszczoną w ¼ szkl. gorącej wody). Delikatnie zmiksować. Dodać drobno pokrojone brzoskwinie. Wymieszać.
  • 3. Masa truskawkowa: Truskawki zmiksować przy użyciu blendera ( jeśli są mrożone odlać wodę). Galaretki rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody. Odstawić. Gdy zacznie tężeć wymieszać z truskawkami.
  • 4. Biszkopt przekroić. Na pierwszą część wyłożyć połowę masy śmietanowo- brzoskwiniowej, na nią wylać masę truskawkową. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Wyłożyć resztę masy śmietanowej. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch posmarować masą krówkową. Posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować