Biszkopt z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Wspomnienie lata w mroźne dni

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanki cukru
    Mus truskawkowy;
    2 szklanki zmiksowanych truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    Pianka truskawkowa:
    500 ml śmietany kremówki 30%
    galaretka truskawkowa
    1 czubata łyżeczka żelatyny
    Dodatkowo 1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt.
    Białka ubijamy z cukrem, miksujemy do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca( jest to sekret puszystego biszkoptu bez użycia proszku do pieczenia) następnie dodajemy po jednym żółtku i dokładnie miksujemy.Następnie dodajemy obie mąki wcześniej przesiane i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do tortownicy której dno wykładamy papierem do pieczenia boków niczym nie smarujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 min w 180 stopniach.
  • 2. Mus truskawkowy
    Zmiksowane truskawki ( ja użyłam swoich zamrożonych zapasów z lata)podgrzewamy kiedy będą bardzo gorące zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki, mieszamy energicznie do rozpuszczenia galaretki.Tak przygotowany mus przelewamy do salaterki i pozostawiamy do stężenia.
  • 3. Pianka
    Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody, żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wrzątku , pozostawiamy do ostygnięcia , śmietanę ubijamy na sztywno następnie miksując dodajemy lekko tężejącą już galaretkę i ostudzoną żelatynę
  • 4. Na wystudzonym biszkopcie rozsmarowujemy trochę kremu śmietanowego na nim pośrodku biszkoptu umieszczamy mus z truskawek i wykładamy resztę masy śmietanowej wyrównujemy, wstawiamy do lodówki do schłodzenia a między czasie rozpuszczamy galaretkę gdy zacznie tężeć wylewamy ją na śmietanową piankę.
  • 5. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia i smacznego;)

Porady

Boki biszkoptu oddzielamy od formy dopiero po ostudzeniu ciasta.Aby wyjąć mus truskawkowy z salaterki tak żeby zachować kształt na chwilę wstawiamy salaterkę do naczynia z ciepła wodą. Ja do dekoracji użyłam krążków z musu truskawkowego( zrobiłam je wylewając odrobinę musu na płaski talerz po stężeniu wykroiłam kółka).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować