Sezon truskawkowy niebawem! Z tej okazji postanowiłam wykonać klasyczne ciasto, którego nie może zabraknąć na stole w sezonie letnim. Zapraszam do przepisu :)
Biszkopt z kremem z bitej śmietany i galaretką z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ciasto. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Po tym czasie ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 30-40 cm na podłogę. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt można wyrównać nożem kuchennym i nasączyć np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.
2.Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Gdy galaretka będzie już lekko tężejąca, wtedy zaczynamy ubijać śmietankę. Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Następnie dodajemy mascarpone. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy na małych obrotach miksera. Masę przelewamy na przygotowany biszkopt.
3.Galaretkę truskawkową i żelatynę rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
4.Gdy masa śmietanowa się zetnie, układamy na niej połówki truskawek. Na wierzch przelewamy tężejącą galaretkę truskawkową. Chowamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze