Biszkopt z kremem z bitej śmietany i galaretką z truskawkami

3 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sezon truskawkowy niebawem! Z tej okazji postanowiłam wykonać klasyczne ciasto, którego nie może zabraknąć na stole w sezonie letnim. Zapraszam do przepisu :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt:
    3 jajka w temp pokojowej
    1/2 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    Masa:
    500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka przezroczysta
    200 ml wrzątku

    Dodatkowo:
    350 g umytych truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżka żelatyny
    600 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z truskawkami

Biszkopt z kremem z bitej śmietany i galaretką z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ciasto. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Po tym czasie ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 30-40 cm na podłogę. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt można wyrównać nożem kuchennym i nasączyć np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.
  • 2. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Gdy galaretka będzie już lekko tężejąca, wtedy zaczynamy ubijać śmietankę. Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Następnie dodajemy mascarpone. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy na małych obrotach miksera. Masę przelewamy na przygotowany biszkopt.
  • 3. Galaretkę truskawkową i żelatynę rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 4. Gdy masa śmietanowa się zetnie, układamy na niej połówki truskawek. Na wierzch przelewamy tężejącą galaretkę truskawkową. Chowamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Bita śmietana Mascarpone Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować