Tort z bitej śmietany

4.47 (147 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zrobiłem ten tort na 40lecie ślubu mojej cioci...zrobił furrorę na przyjęciu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt;
    -5 jajek
    -1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
    -3/4 szklanki mąki pszennej
    -2/3 szklanki cukru
    -1 łyżeczka cukru z wanilią

    Bita śmietana;
    -1,5 litra śmietany 30% lub 36%
    -6 śmietan fixów
    -1 szkl cukru pudru

    Dodatkowo;
    dekoracja do tortu wedle upodobania

    Poncz;
    -1szkl herbaty z cytryną
    -1 kieliszek spirytusu
    -4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.47 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z bitej śmietany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt;
    Białka oddzielam od żółtek, do białek dodaję cukier z wanilią oraz część cukru zwykłego i ubijam na sztywną pianę. Resztę cukru dodaję stopniowo w trakcie ubijania piany.
    Do ubitej piany dodaję żółtka, mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą), mąkę pszenną i mieszam wszystko na najmniejszych (!) obrotach.
    Przekładam do formy, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 30-35 minut. Najlepiej wbić patyczek w ciasto, jak suchy to gotowe.

    Ciasto zostawiam do wystudzenia w formie. Jeśli na cieście utworzył się „brzuszek” to po wyjęciu formę delikatnie uderzam o blat, by uciekły pęcherzyki a ciasto było równe.

    Po wystudzeniu ostrożnie oddzielam nożem boki od ścianek formy, odwracam do góry dnem i zdejmuję papier. Dziele na 3 części .

    Masa śmietanowa;
    Schłodzoną śmietanę ubić na wysokich obrotach. Gdy śmietana będzie sztywna dodać cukier puder i śmietanfixy.

    Poncz;
    Do gorącej herbaty dodać cukier i spirytus dokładnie wymieszać i wystudzić.

    Przełożenie;
    Na paterę wykładamy pierwszy blat biszkopt ponczujemy go i smarujemy 1/3 śmietany,układamy drugi blat biszkoptu(ponczujemy0 i wykładamy 1/3 śmietany i układamy ostatni blat biszkoptu i go ponczujemy. Na wierz i boki tort wykładamy reszt smietany i obsmarować całość. Dowolnie udekorować. Smacznego.

Porady

Do masy śmietankowej możemy dodać np.czekoladę wtedy wyjdzie nam krem czekoladowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować