Dwukolorowy biszkopt z borówkami. Ciasto jest bardzo nisko kaloryczne. Polecam je dla osób dbających o sylwetkę.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt
✔4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
✔1/2 szklanki erytrolu
✔1)2 szklanki mąki ryżowej
✔ Łyżka kakao do połowy masy
Masa do przełożenia biszkoptu:
✔100g jogurtu naturalnego
✔Serek ricotta całe opakowanie ok 200g
✔Erytrol do smaku , u mnie to 2 łyżki
✔2-3 krople olejku waniliowego
syrop daktylowy
Biszkopt ryżowy z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubijamy z erytrolem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę ryżowa.
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.
Wylewamy do blaszki 24cm wysmarowanej masłem ghee/olejem kokosowym lub wyłożonej papierem do pieczenia. W kolejności 2lyzki ciemnej masy (na środek blaszki) ▶2 łyżki jasnej i tak na przemian.
Pieczemy w 200 stopniach przez 20min (do suchego patyczka)
Wystudzić biszkopt. A następnie przeciąć na 3 cienkie części, z czego ostatnia - z góry będzie do pokruszenia.
Albo wyciąć środek tak jak na kopiec z kreta - zostawiając ok 1 cm po bokach i na dnie. Resztę pokruszyć.
U mnie biszkopt został przekrojony na 3 części.
Pierwsza warstwa - biała masa
Druga warstwa - syrop daktylowy, borówki, biała masa
Trzecia warstwa - pokruszony biszkopt
Na górę ułożyłam jeszcze trochę borówek i gorzką czekoladę.
Masę do przełożenia biszkoptu:
Wszystko razem wymieszać na gładką masę.
Komentarze