Biszkopt ryżowy z borówkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dwukolorowy biszkopt z borówkami. Ciasto jest bardzo nisko kaloryczne. Polecam je dla osób dbających o sylwetkę.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt
    ✔4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
    ✔1/2 szklanki erytrolu
    ✔1)2 szklanki mąki ryżowej
    ✔ Łyżka kakao do połowy masy

    Masa do przełożenia biszkoptu:
    ✔100g jogurtu naturalnego
    ✔Serek ricotta całe opakowanie ok 200g
    ✔Erytrol do smaku , u mnie to 2 łyżki
    ✔2-3 krople olejku waniliowego
    syrop daktylowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Biszkopt ryżowy z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubijamy z erytrolem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę ryżowa.
    Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.
    Wylewamy do blaszki 24cm wysmarowanej masłem ghee/olejem kokosowym lub wyłożonej papierem do pieczenia. W kolejności 2lyzki ciemnej masy (na środek blaszki) ▶2 łyżki jasnej i tak na przemian.

    Pieczemy w 200 stopniach przez 20min (do suchego patyczka)

    Wystudzić biszkopt. A następnie przeciąć na 3 cienkie części, z czego ostatnia - z góry będzie do pokruszenia.
    Albo wyciąć środek tak jak na kopiec z kreta - zostawiając ok 1 cm po bokach i na dnie. Resztę pokruszyć.

    U mnie biszkopt został przekrojony na 3 części.
    Pierwsza warstwa - biała masa
    Druga warstwa - syrop daktylowy, borówki, biała masa
    Trzecia warstwa - pokruszony biszkopt

    Na górę ułożyłam jeszcze trochę borówek i gorzką czekoladę.


    Masę do przełożenia biszkoptu:
    Wszystko razem wymieszać na gładką masę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Mąka ryżowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować