Bigosik po mojemu

0 (0 ocen)

Palce lizać...:)

Składniki:

  • bulion:
    • 1 udko,
    • 2-3 plasterki marchewki,
    • 2-3 plasterki pora,
    • 1/2 kostki rosołowej drobiowo-wołowej,
    Bigos:
    • ok. 1,5 kg kiszonej kapusty,
    • ok. 60 dag tzw. ścinek (mix szynek i kiełbas pokrojonych w kostkę),
    • 1 średnia cebula,
    • 1 średnia marchewka,
    • 4-5 pieczarek,
    • ok. 100 g koncentratu pomidorowego,
    • bulion + pokrojone udko,
    • 1 łyżka lubczyku,
    • 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
    • 1-2 liście laurowe,
    • 1-2 ząbki czosnku,
    • przyprawa do bigosu, sól, pieprz, ostra papryka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigosik po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko obrać ze skóry, zalać wodą i zagotować, następnie dodać marchewkę i pora. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie (około godziny). Pod koniec gotowania dodać kostkę. Gdy mięso będzie miękkie wyciągnąć, obierać i pokroić.
    Cebulą i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć. Marchewkę także pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Kawałki szynek i kiełbas również pokroić w kostkę i podsmażyć.
    Kapustę zalać zimną wodą, odcedzić i dobrze odcisnąć. Włożyć do dużego garna tak aby było dobrze mieszać. Do kapusty dodać wszystkie przygotowane składniki, koncentrat pomidorowy, przyprawy, zalewać bulionem i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Przyprawiamy do smaku według uznania.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować