Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkowałam. Cebulę pokroiłam w dość drobną kostkę, marchewkę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Fileta z kurczaka pokroiłam w sporą kostkę a kiełbasę w półtalarki. Pomidora pokroiłam w dużą kostkę (ja dodaje ze skórą, ale jeśli ktoś nie lubi należy sparzyć i obrać).
W garnku zagotowałam 3/4 szklanki wody, wrzuciłam kapustę i marchewkę. Dodałam 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i delikatnie ją podsmażyłam, a następnie przełożyłam do kapusty. Na patelnię wrzuciłam pokrojonego kurczaka, delikatnie posoliłam, popieprzyłam i podsmażyłam do zrumienienia. Dodałam kiełbasę i jeszcze chwilę smażyłam razem. Całość przełożyłam do kapusty. Dusiłam razem około 20 minut. Po tym czasie dodałam pokrojonego pomidora i jeszcze przez kilka minut gotowałam na wolnym ogniu. Wsypałam koperek i doprawiłam pieprzem.
Komentarze