Bigos z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Do bigosu tradycyjnego brakuje mu sporo (zwłaszcza kcal:)), ale mi zasmakował bardziej.

Składniki:


  • 1 główka młodej kapusty
    1 filet z kurczaka
    laska kiełbasy (u mnie podwawelska)
    2 średnie młode marchewki
    2 średnie młode cebule
    2 pomidory
    posiekany koperek wedle uznania (u mnie pół pęczka)
    ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
    olej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Kapustę poszatkowałam. Cebulę pokroiłam w dość drobną kostkę, marchewkę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Fileta z kurczaka pokroiłam w sporą kostkę a kiełbasę w półtalarki. Pomidora pokroiłam w dużą kostkę (ja dodaje ze skórą, ale jeśli ktoś nie lubi należy sparzyć i obrać).


    W garnku zagotowałam 3/4 szklanki wody, wrzuciłam kapustę i marchewkę. Dodałam 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i delikatnie ją podsmażyłam, a następnie przełożyłam do kapusty. Na patelnię wrzuciłam pokrojonego kurczaka, delikatnie posoliłam, popieprzyłam i podsmażyłam do zrumienienia. Dodałam kiełbasę i jeszcze chwilę smażyłam razem. Całość przełożyłam do kapusty. Dusiłam razem około 20 minut. Po tym czasie dodałam pokrojonego pomidora i jeszcze przez kilka minut gotowałam na wolnym ogniu. Wsypałam koperek i doprawiłam pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować