Bigos z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ten przepis jest od mojej babci która zawsze powtarzała to ma być prawdziwy bigos a nie myśliwego,że kapusta jest a mięso.. jeszcze w lesie :)

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 1,5 kg kapusty młodej kiszonej
    ok. 0,4 kg świeżego boczku
    0,5 kg kg łopatki
    0,5 kg karczku
    3 szt kiełbasy podwawelskiej
    3 szt kiełbasy toruńskiej
    30 dag pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 koncentrat pomidorowy
    2 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    6-7 ziarenek pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos z młodej kapusty 1. Kapustę kiszoną płukam z nadmiaru soli. Odciskam i kroję. Wrzucam do garnka z małą ilością wody i daje na mały ogień . Dodaję ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Mięso myję i kroje na kawałki. Na patelnie wrzucam najpierw baczek chwilkę smażę. Później dodaję łopatkę i karczek. Smażę aż się lekko zrumieni. Dodaję do kapusty, mieszam i duszę do miękkości. Kiełbasę kroję w kostkę wrzucam na patelnie i smażę aż się zrumieni. Dodaję pokrojone w kostkę pieczarki ,cebulę i czosnek. Gdy wszystko się zrumieni to dodaję koncentrat pomidorowy i mieszam aż kiełbasa pokryje się koncentratem a koncentrat się skarmelizuje. Gdy kapusta z mięsem jest już miękka dodaję kiełbasę z pieczarkami i koncentratem i gotuję jeszcze z 30 min. Smacznego

Porady

Bigos przyprawiam do smaku dopiero na samym końcu gdyż kapusta i kiełbasa są już słone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować